Wat is een HOAX?

In menige huiskamers breekt paniek uit als een van de gezinsleden een email ontvangt over een ‘zeer gevaarlijk virus’. Er doen op internet talloze nepvirusmeldingen de ronde die er zeer onheilspellend uitzien. Het zijn waarschuwingen voor gruwelijke, maar niet bestaande virussen die de hele harde schijf wissen en allerlei privé-gegevens van computergebruikers op Internet verspreiden. 

Dit soort emails vallen onder de categorie ‘hoax’ of ‘nepwaarschuwingen’. Een hoax melding wordt dus door een ‘persoon’ via email verspreidt aan zo veel mogelijk adressen. De inhoud kan verschillen al naar gelang om welke melding het gaat. Maar altijd wordt er nadrukkelijk op gewezen om toch maar zoveel mogelijk emails door te sturen. Dit soort melding zijn altijd te herkennen als volgt: 

1. De CC optie is gebruikt voor het versturen van de email
2. De inhoud is alarmerend en bevat heel veel onzin
3. Er wordt nadrukkelijk verzocht de email aan al je kennissen door te sturen
4. Het advies om een bepaald bestand van je systeem te verwijderen

Ontvang je dus een dergelijke email stuur deze dan NOOIT door. Volg ook NOOIT het advies op wat in de email vermeldt staat ! 


Hoe kun je een hoax herkennen?
Een hoax bevat bijna altijd de tekst ‘stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door’.


Nepvirus 
Een hoax kan ook een waarschuwing voor een nepvirus zijn. Deze waarschuwing bevat bijna altijd de melding om het bericht naar iedereen door te sturen waardoor het gewenste effect wordt bereikt, namelijk het overlasten van mail server. 


Wat kun je tegen een hoax doen?
De oplossing tegen het verspreiden is eenvoudig. Stuur berichten met een tekst ‘stuur dit bericht naar zoveel mogelijk mensen door’ nooit door. Stuur nooit berichten door die een virusmelding bevatten zonder eerst te controleren of het wel echt een virus betreft om onnodig e-mailverkeer te voorkomen. 

Als u niet zeker weet of een viruswaarschuwing een hoax is, kunt u meer informatie vinden op:  
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoax 
of op:
http://www.nepwaarschuwing.nl/